Någonting måste göras då vågen visade 110 kg

Som bäst har Saara, 59 år och bosatt i Vanda, kunnat gå ner ca 30 kg  – men kilona har alltid kommit tillbaka.

”Hösten 2017 kom jag till insikt om att någonting måste göras då vågen visade 110 kg. Läkaren misstänkte att jag lider av en lindrig ansträngningsastma och även blodtrycket var förhöjt”, berättar Saara.

Vid samma tidpunkt fick hon höra om den nya Orbera-bantningsmetoden som tagits i bruk på Eira sjukhus i Helsingfors. Metoden går ut på att man placerar en Orbera-silikonballong i magsäcken för att åstadkomma mättnadskänsla. Med hjälp av ett endoskop förs ballongen, via munnen, in i magsäcken och fylls med 5 dl saltlösning. Ballongen hålls i magsäcken ett halvt år.

Orbera har hjälpt redan hundra tusental

Redan över 300 000 bantare runt om i världen har fått hjälp av Orbera. De personer som genomgått ingreppet har gått ner i medeltal 15 kg.

”Jag blev genast intresserad av den nya metoden. Jag hade tidigare funderat på en fetmaoperation, men mitt viktindex var inte tillräckligt högt för att kunna bli opererad inom den offentliga hälsovården. Dessutom kändes en operation lite väl omfattande. Däremot kändes Orbera som ett enkelt och snabbt alternativ.”

En kick till en ny livsstil

Ingreppet på Saara gjordes i november. Hon kände sig vara i trygga och yrkeskunniga händer och var inte alls nervös inför ingreppet.

”Jag tycker att det här är toppen: Det är nästan som om ett matimplantat placerats  i magen. Silikonballongen tar bort den största hungerkänslan och i magen ryms endast en bråkdel av den tidigare mängden mat. På så sätt är det lättare att lära sig äta hälsosammare och mer regelbundet. För mig är Orbera inte nån trollkonst utan en start till en ny livsstil.”

Ingreppet var förvånansvärt enkelt

Innan den avtalade ingreppsdagen träffade Saara sjukskötaren, näringsterapeuten och kirurgen. Själva ingreppet tog inte lång tid, endast 15 minuter.

”Före ingreppet var jag några dagar på flytande kost och ett halvt dygn före utan att äta. Ingreppet utfördes i lätt nedsövning, och jag kommer inte ihåg någonting från det. Då jag vaknade mådde jag förvånansvärt bra.”
Efter att ballongen placerats i magsäcken kan illamående förekomma under en veckas tid, men andra biverkningar förekommer inte.


”Jag kastade upp några gånger i början då jag drack lite och åt yoghurt. Efter det har jag inte alls mått illa. Jag är förvånad över hur bra jag mått.”

Viktminskningen tog fart

Det har nu gått två månader sedan Orbera-ingreppet, och Saara har till sin glädje märkt att hennes vikt gått ner till 97 kg. Hon är glad att ett par mindre byxor som hon grävt fram från klädskåpet går på henne igen.

Saara har noggrant följt de kostråd hon fått från sjukhuset. De första två veckorna åt hon flytande och mosad mat, efter det började hon så småningom äta vanlig husmanskost.

”Jag äter en liten portion sex gånger per dag. Varmrätterna består för det mesta av fisk, höna och grönsaker. Halva tallriken fylls av proteiner, en fjärdedel av ris eller potatis och en fjärdedel av grönsaker. Det viktigaste är att äta mat som ger mättnadskänsla och är näringsrik. Eftersom det per gång ryms endast ca 3 dl mat i magsäcken är det ingen idé att äta onödiga kolhydrater.”


En bestående livsstilsändring som mål

Enligt Saara fick hon höra om Orbera-metoden i grevens tid.

”Det här är inte nån trollkonst, utan en ett år lång process som strävar till en bestående livsstilsändring. Min motivation är stark. Min österbottniska karaktär tillåter mig inte att ge efter. Till all lycka får jag stöd från Eira sjukhus. Jag träffar sjukskötaren och näringsterapeuten också efter det ballongen att tagits ut.”

Den största motivationen hör ihop med hälsan. Saara önskar att hon i och med viktminskningen skulle bli av med sin astma och att hon inte längre skulle behöva äta blodtrycksmediciner.

Saara tror starkt på att hon kan anamma hälsosamma måltidsvanor under sitt Orbera-år.

”Jag har skärpt mig också visavi motioneringen. Jag gymnastiserar två gånger i veckan och har ökat på nyttomotionen. Jag går till exempel en del av min arbetsresa.  Jag har sluppit mitt sockerbehov och det var inte ens svårt. Det har varit lätt att avstå från kaffebullen på arbetsplatsen eftersom blodsockret hålls på jämn nivå tack vare regelbundna måltider.”

Följ med hur Saara mår

Vi berättar under ett års tid om Saaras livsstilsändring, hur hon lyckats och om hennes tankar kring Orbera-metoden.

Läs artikeln om Saara, hur hon mår efter 6 månader: Saara har magrat 22 kilo med Orbera – ”dethär var ett av mina bästa beslut”

Översättning av den finska artikeln: Orbera auttaa Saaraa laihtumaan – paino tippuu vauhdilla. Toimittajana Henna Rautiainen.

INTRESSERAD AV DEN NYA ORBERA-BANTNINGSMETODEN?

Som första i Finland erbjuder Eira sjukhus en ny och unik bantningsmetod, Orbera.

Behandlingen består av en silikonballong som förs in i magsäcken och ett ettårigt program för ändring av livsstil.

Läs mera och / eller boka tid till Fetmaklinikens sjukskötare för gratis konsultation.

Läs mera