Fysioterapeutens 5 tips

 

1) Välj joggingskor med rätt passform för din fot

När du provar skor måste de genast känna som egna, de får inte vara för små eller för stora. En bra sko stöder vristen och känns smidig.

 

2) träna på mjukt underlag om möjligt

Undvik att träna på asfalt, försök hitta en sandväg eller motionsspår. Ett mjukt underlag ökar muskelarbetet men är skonsammare för lederna.

 

3) Ta det lugnt i början, öka farten och sträckan gradvis

Det är bäst att börja träningen med raska promenader och så småningom öka på farten och springa lite längre sträckor. Farten bör vara sådan att du kan behålla en bra hållning och blir lätt anfådd.

 

4) Komplettera löpträningen med annan träning

För att uppnå en bra hållning när man springer lönar det sig att träna musklerna som stöder mellankroppen samt muskelkraften i de nedre extremiteterna. För att undvika obalans i musklerna lönar det sig att upprätthålla kroppens rörelseförmåga.

 

5) Uppmuntra och motivera dig själv

Ge inte upp även om joggandet känns tungt i början. Ställ realistiska mål och se till att du har lämplig utrustning (bra skor och sköna kläder). Tänk också på att det kanske är roligare att springa med någon annan.

 

Gör det ont när du springer? Får du smärtor i knät eller höftet efter löpningen? Har du ont i benet när du tränar?

Det kan hända att man springer med fel teknik eller har muskelobalans i höftet och de nedre extremiteterna, dessa kan föranleda till felaktig belastning och därmed åstadkomma olika smärttillstånd. Då lönar det sig att kontakta våra fysioterapeuter som gör analyser av de nedre extremiteterna och undersöker din träningsteknik för att kartlägga eventuella fel och muskelobalans. 

Läs mera