Helsinki 1.2.2018

Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia ja olemme Pohjolan pullein kansa. Lihavuuteen liittyy runsaasti terveysriskejä ja painonnousun hillitsemisellä on suuri merkitys kansanterveydelle ja kansantaloudelle. Lihavuus ja sen liitännäissairaudet aiheuttavat yli 300 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tärkeintä olisi ennaltaehkäistä lihavuudesta johtuvien sairauksien syntyminen katkaisemalla ylipainon kertyminen elämäntapojen pysyvällä muutoksella. Jo 5-10%:n painonlasku alentaa merkittävästi terveyshaittoja.

Tähän tarkoitukseen helsinkiläinen Eiran sairaala tuo nyt Suomeen täysin uuden lääketieteellisen laihdutusmenetelmän. Orbera-laihdutusmenetelmä on ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille, joiden painoindeksi (BMI) on yli 27 ja se täyttää asiantuntijoiden mukaan lihavuuden hoitoketjussa ison aukon perinteisen laihduttamisen ja lihavuusleikkausten välimaastossa.

Uusi laihdutusmenetelmä koostuu kahdesta osasta: vatsalaukkuun puoleksi vuodeksi asetettavasta Orbera-silikonipallosta ja vuoden mittaisesta elämäntapamuutosohjelmasta. Pallo viedään vatsaan suun kautta kevyessä nukutuksessa ja se täytetään steriilillä suolaliuoksella. Pallo antaa kylläisyyden tunteen ja sen avulla annoskoot pienenevät. Elämäntapamuutosohjelma auttaa ja tukee terveellisempien tapojen löytämisessä samanaikaisesti kun pallon tuoma painonlasku lisää motivaatiota.

Orbera-pallon asettamisesta ja potilashoidosta vastaa moniammatillinen tiimi, joka koostuu lihavuuden hoitoon erikoistuneista kirurgeista, sisätautilääkäreistä, anestesialääkäreistä, lihavuuden hoitoon erikoistuneesta sairaanhoitajasta sekä ravitsemusterapeuteista. Orbera-pallon etuja ovat asettamisen nopeus ja helppous. Pallo sopii lähes kaikille.

Kansainvälisesti palloja on asetettu jo yli 300 000 kappaletta ja tutkimusten mukaan kohdehenkilöt ovat kuudessa kuukaudessa laihtuneet keskimäärin 15 kiloa. Orbera on Yhdysvaltain lääkeviranomaisten (FDA) hyväksymä.

Pohjoismaissa Orbera-palloja on ensimmäisenä asetettu Tanskassa ja Ruotsissa viime keväästä alkaen. Suomessa hoidon uranuurtaja on Eiran sairaala, jolla on pitkät perinteet ylipainoisten hoidossa. Myös HUS on ottanut Orbera-menetelmän käyttöön.

Lisätietoja antaa:

Ylilääkäri, verisuoni- ja vatsaelinkirurgian erikoislääkäri Mikael Railo, Eiran sairaala, mikael.railo@eiransairaala.fi, 050 526 0296
LTT, sisätautien erikoislääkäri, professori, lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen, HUS, kirsi.pietilainen@helsinki.fi, 050 599 2295
Toimitusjohtaja Nella Ginman-Tjeder, Eiran sairaala, nellaginmantjeder@eiransairaala.fi, 0400 411 014

Kirsi Pietiläisen haastattelu aiheesta