Influenssa eroaa oireiltaan tavallisesta flunssasta

Flunssa eli nuhakuume on lievä ylähengitysteiden tulehdussairaus, jonka oireina on kova nuha, tukkoisuus, lievä lämmön nousu ja lievä yskä.

Influenssa on äkillinen nuhakuumetta vakavampi tulehdussairaus, jonka aiheuttaa influenssavirus. Influenssan oireita ovat nopeasti nouseva korkea kuume, lihaskivut, väsymys, päänsärky, kurkkukipu ja kuiva yskä. Myös nivelkipuja ja silmien valonarkuutta voi esiintyä. Alkuvaiheessa ei yleensä esiinny nuhaa. Rajumpioireinen alkuvaihe kestää yleensä 3-8 vuorokautta, mutta täydelliseen influenssasta toipumiseen voi mennä jopa viikkoja.

 

Influenssarokote on tehokas tartunnan ja epidemian estäjä

Influenssakausi on pahimmillaan joulu-huhtikuussa. Sairastunut tartuttaa helposti muita hengitysilman kautta yskiessään tai kosketuksen välityksellä, ja ahtaat tilat kuten koulut ja julkiset liikennevälineet ovat otollisia tartuntaan.

Influenssarokote on tehokas tartunnan ja epidemian leviämisen estäjä.
Rokote estää parhaimmillaan
• terveillä työikäisillä 7-8 influenssaa kymmenestä,
• lapsilla 7-9 influenssaa kymmenestä,
• ikääntyneillä joka toisen influenssan.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos suosittelee, että rokottaminen tapahtuisi juuri ennen epidemiakauden alkua, käytännössä loka-marraskuun aikana. Epidemian puhjettuakin rokottaminen kannattaa, vaikka toivotun suojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa rokotuksesta.

 

Suojaa itsesi kausi-influenssalta rokotteella

Kausi-influenssarokotteen koostumusta vaihdellaan vuosittain virustyyppien mukaan. Kaudella 2017-2018 on Eirassa käytössä kausi-influenssarokote VaxigripTetra. Kyseinen rokote antaa suojan neljää eri viruskantaa vastaan. Rokote on tarkoitettu aikuisten ja vähintään 3-vuotiaiden lasten aktiiviseen immunisaatioon influenssataudin ennaltaehkäisemiseksi. Huom! Alle 9-vuotiaiden lapsien, joita ei ole rokotettu aiemmin, tulee saada toinen rokote aikaisintaan neljän viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta suojan saamiseksi.

Rokote annetaan aikuiselle olkavarteen. Influenssarokotetta ei tule antaa voimakkaasti kananmunalle allergiselle. Kuumeisen infektion aikana ei tule rokottaa, vaan rokotus siirretään kunnes asiakas on toipunut. Influenssarokotus on voimassa influenssakauden loppuun.

Seuraavan kauden influenssa rokotteet saapuvat syksyllä 2018

Varaa aika rokotukseen sairaanhoitajan vastaanotolle tai tule kysymään heti vapaita aikoja Eiran lääkäriasemalta.

Ammattitaitoiset sairaanhoitajamme antavat rokotteen ja vinkit terveenä pysymiseen.

Ilmoitamme seuraavan kauden influenssarokotteen saapumisesta näillä sivuilla.

Seuraavat vapaat ajat
ma 24.9.
12:30
45 min
Eiran lääkäriasema
ma 24.9.
13:15
45 min
Eiran lääkäriasema
ma 24.9.
14:00
15 min
Eiran lääkäriasema
Rokotusaika / Vaccineringstid
Näytä seuraavat vapaat ajat