KENET VOIDAAN LEIKATA?

Lihavuusleikkaus on mahdollinen hoitomuoto, kun painoindeksi (BMI) on yli 40 tai johonkin liitännäissairauteen yhdistettynä yli 35. Leikkaus ei ole lihavuuden ensimmäinen hoitomuoto, vaan henkilön on ajemmin pitänyt kokeilla myös muita laihdutus- ja painonhallintamenetelmiä.

 

MITÄ LÄÄKKEITÄ LEIKKAUKSEN JÄLKEEN?

Leikkauksen jälkeen tulee syödä kalkkia, D- ja monivitamiini tabletteja. Näitä tulee syödä loppuiän. Tulehduskipulääkkeet (NSAID-_lääkkeet kuten: Burana, Ibumax, Aspirin, Disperin, Ketorin, Naprometin, Indometin jne kiellettyjä vatsahaavariskin takia)

 

MIKSI PITÄÄ LAIHDUTTAA ENNEN LEIKKAUSTA?

Leikkausta edeltävä painonpudotustavoite asetetaan aina henkilökohtaisesti. Se on noin 8-10% painosta. Nopeasti tapahtuva painonpudotus ennen leikkausta pienentää maksaa ja vatsaontelon sisäinen rasvakudos vähenee. Tämä helpottaa leikkauksen suorittamista ja tekee leikkauksesta turvallisemman potilaalle. Tässä vaiheessa pudotettu paino on myös pois "loppu-urakasta".

 

KUINKA PITKÄT JONOTUSAJAT TEILLÄ ON?

Periaatteessa jonotusaikoja ei ole. Yleensä leikkaus sijoittuu aikaisintaan 6 viikon päähän kirurgin vastaanotosta, jotta ehditään tehdä kaikki etukäteisvalmistelut, myös laihdutus. Ajankohta sovitaan aina potilaan toiveiden mukaisesti.

 

KUINKA PÄÄSEN LEIKKAUSARVIOON?

Voit varata ajan lihavuussairaanhoitajan vastaanotolle tai osallistua infotilaisuuksiimme. Molemmat ovat maksuttomia. Varaa aika alta tai ota yhteyttä lihavuusklinikan sairaanhoitajaan lihavuusklinikka@eiransairaala.fi, soittamalla  puh. 09 162 0610.

 

HINTA?

Leikkauksen hinta 9385 €.

Hintaan ei sisälly yksilöllisesti määrätyt laboratoriokokeet ja kaksi sisätautilääkäri, lihavuustutkija Kirsi Pietiläisen vastaanottoa. Nämä käynnit maksetaan vastaanotolta lähdettäessä.

VARAA NYT MAKSUTON SAIRAANHOITAJAN NEUVONTA-AIKA!

Maksuttomalla lihavuustiimin sairaanhoitajan vastaanotolla selvitetään sopiiko leikkaushoito sinulle sekä tarkemmin lihavuusleikkaukseen liittyvät mahdollisuudet ja riskit. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. 

Voit myös ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen
lihavuusklinikka@eiransairaala.fi tai soittamalla sairaanhoitajalle 09 162 0610.

Varaa aika sairaanhoitajan neuvontakäynnille
SEURAAVAT VAPAAT AJAT lihavuussairaanhoitajalle
ti 30.1.
14:00
1 h 0 min
Juvonen Erja
Sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Katso lisää vapaita aikoja
Asiakkaiden kokemuksia

Lihavuusleikkaus on myös mielenmatka, kertoo Petra 55 kiloa kevyempänä

Kaksi vuotta aiemmin Petra odotti jännityksen ja pelonsekaisissa tunnelmissa Eiran sairaalassa leikkaussaliin menoa. Aivan viime metreille saakka hän sanoo miettineensä ratkaisua, joka nyt tuntuu yhdeltä elämän tärkeimmistä.

– Olen saanut elämäniloni takaisin. Jaksan tehdä paljon enemmän erilaisia asioita, kuten vaikkapa tänä talvena lumitöitä. Ja miltä nyt näytän! Näytän ihmiseltä, joka olen ollut koko ajan mielessäni, olen nyt minä. Olen onnellinen, sanoo Tammisaaressa asuva Petra.

Vatsan leikkausarvista yksi on erityinen: perheeseen syntyi tyttövauva 1,5 vuotta leikkauksen jälkeen. Isosisko on kolme ja puolivuotias. Ruotsista kotoisin oleva Petra on asunut Suomessa kymmenen vuotta ja pystyy näin vertaamaan myös lihavuusleikkauksiin liittyviä asenteita.

– Ruotsissa lihavuusleikkauksista tiedetään enemmän. Terveydenhoitoalalla työskentelevän äitini työtoverille oli tehty tämä leikkaus ja äitini olikin koko prosessin ajan tärkeä tuki minulle. Vanhempieni kannustus merkitsevät minulle paljon.

Ehkä juuri sen vuoksi Petra ei myöskään kokenut tarvetta salata lihavuusleikkaukseen menoa. Nyt pikkukaupungissa kenenkään ei tarvitse miettiä, miksi Petran ulkoinen olemus muuttui merkittävästi. Lihavuusleikkauksen jälkeen paino on pudonnut 55 kiloa.

– Mutta ratkaisu ei ollut helppo. Elämäni tärkein ihminen, avopuolisoni, epäröi aluksi leikkausta ja tivasi, olenko todella kokeillut kaikkia muita mahdollisia keinoja. Ehkä hän pelkäsi puolestani. Minulle tärkeintä on se, että hän nyt ymmärtää ja näkee ratkaisuni oikeaksi.

Petra sanoo kokeilleensa kaikki mahdolliset dieetit ja laihdutusryhmät. Tukiryhmistä ei ollut apua. Painonpudotuksen vaikeus kun on yksinkertaisesti se, että kilot kyllä tippuvat, mutta ne kertyvät helposti takaisin.


Henkinen muutos

 Lihavuusleikkaus on Petran mielestä hyvin paljon henkinen ja psyykkinen prosessi, jossa ei ole koskaan valmis.

– Minun ei tee enää mieleni rasvaisia ruokia tai makeita. Olen laskenut leikkiä siitä, että Eirassa ei pelkästään hoidettu fyysisesti, vaan he tekivät päässänikin jotain!

Petralla on ollut aiemmin melko huonoja kokemuksia terveydenhoitohenkilöstön suhtautumisesta lihavaan ihmiseen. Lihava kokee itsensä helposti tyhmäksi. Kaikki vaivat pannaan ylipainon syyksi, minkä vuoksi itseluottamus heikkenee – ja sitten pitää taas syödä lohdutukseksi.

Itseluottamuksen löytäminen on arvokasta. Siihen Petra sanoo tarvinneensa perusteellista ajattelua ja tunteiden läpikäymistä. Vanhat asiat on kohdattava: miksi päästin itseni lihavaksi? Olenko huono ihminen? Lääketieteellisestä toimenpiteestä ja kehosta saa tietoa, mutta psyykkinen valmistautuminen on vähintään yhtä tärkeää.

Petran mielestä on tärkeää, että Eiraan voi aina soittaa ja kysyä neuvoa.

Saan syödä ilman syyllisyyttä, oivalsi Sanna muututtuaan koosta 48 kokoon 34

50 kiloa kevyempänä löysin itsestäni leikkivän lapsen

Sanna Tourusen elämä muuttui lihavuusleikkauksen myötä. Suurin muutos tapahtui korvien välissä Sanna Tourunen oli pienikokoinen 30-vuotiaaksi asti. Vaatealan yrittäjän kiire, ohimennen kiireessä nautitut suupalat ja tunnesyöminen kerryttivät kymmenen vuoden aikana kilot yli sietorajan. Jatkuva jojolaihduttaminen päättyi kaksi vuotta sitten.

Satakiloisena Sanna päätti ottaa selvää lihavuusleikkauksesta."Psyyke ei kestänyt enää yhtään epäonnistunutta laihdutusyritystä. Olin kokeillut laihdutuslääkkeitä ja dieettejä, mutta paino palasi aina takaisin. Kun paino nousi uudelle kymmenluvulle, sinnittelin vähän aikaa ennen kuin se taas karkasi. Rasvaa oli keskivartalolla mutta myös jalkapohjissa ja päänahassa. Lihavuusleikkauksen jälkeen rasva alkoi kutistua tasaisesti joka puolelta."

Muutoksen työkalu
Sanna kuuli leikkaushoidon mahdollisuudesta asiakkaaltaan. "Eirassa tunsin ensimmäistä kertaa, että minut otetaan tosissaan ja että minua voidaan todella auttaa. Olin tottunut lääkäreiden ylimalkaiseen suhtautumiseen, että miten lihavalla ihmisellä voi olla näin hyvät rasva-arvot."

Nelikymppinen Sanna täytti lihavuusleikkauksen tarkat kriteerit. Tähän asti hän luuli sen olevan viimeinen vaihtoehto ennen kuolemaa. Mielessä olivat kuvat 200-kiloisista potilaista, joita liikuteltiin nostureilla. "Sain työkalun muutokseen. Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen parikymmentä prosenttia painosta putoaa, ja monille jää ylipainoa. Suurin ponnistus tapahtuu pään sisällä. Halusin päästä normaalipainoon ja voida hyvin. Pitää muuttaa koko ajatusmaailma – asenteet ruokaan, annoskokoihin, liikkumiseen ja terveyteen.

"Lihavuusleikkaus tehtiin Eirassa kesäkuussa 2012. Leikkaus pelotti, mutta kaikki sujui hyvin". Sanna pääsi kotiin leikkauksen jälkeisenä päivänä. Sairaalasta saatu tietopaketti auttoi paluuta arkeen. Suurin muutos oli Sannan mukaan tunnesyömisestä luopuminen. Leikkauksen jälkeen ei tehnyt enää mieli napsia ruokaa. Tasainen verensokeri auttaa terveellistä syömistä. "Kun sisätautilääkäri Johan Eriksson sanoi, että leikkauksen jälkeen ei ole kiellettyjä ruokia, tajusin, että saan syödä ilman syyllisyyttä. Piti oivaltaa ja oppia tekemään toisin."

Sain siivet
Parasta Sannalle on ollut löytää piilossa ollut leikkivä lapsi. Oli opittava pois pakkoliikkumisen ajatuksesta ja pyrittävä löytämään uudelleen liikkumisen ilo ja riemu."Minulla oli ennen leikkausta mielikuva itsestäni juoksemassa kevyesti pitkillä askelilla. Aloin juosta ja käydä kuntosalilla kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen. Personal trainerin tuki on ollut mahtavaa. En olisi pari vuotta sitten uskonut, että teen cross-fitness-harjoituksia monta kertaa viikossa. Seuraava tavoite on osallistua toukokuussa puolimaratonille. Toinen tavoite liittyy auttamiseen ja personal trainerin opintoihin."

Sanna Tourusen koko muuttui leikkauksen jälkeen koosta 48 kokoon 34. 
Liikunta tuo iloa ja riemua elämään joka päivä.

Lihavuusklinikka_Sanna_ennen_jalkeen.png