LIHAVUUDEN LEIKKAUSHOITO EIRAN SAIRAALASSA

Lihavuusleikkauspotilaan kokonaisvaltaiseen hoitoketjuumme kuuluu leikkauksen lisäksi huolellinen ennakkosuunnittelu, leikkauksen jälkeinen seuranta ja tuki. Suomen kokenein asiantuntija tiimi koostuu lihavuusleikkauksiin erikoistuneista kirurgeista, sisätautilääkäristä, ravitsemusterapeutista ja sairaanhoitajasta.
Meillä on turvallisissa käsissä. Tervetuloa!

Teemme lihavuusleikkauksia seuraaviin yleisiin hoitosuosituksiin perustuen:

• BMI (painoindeksi) on yli 35 ja liitännäissairauksina esimerkiksi korkea verenpaine, koreka verensokeri, uniapnea tai nivelvaivoja tai BMI on yli 40
• Suositusikä 18 - 65 v. 
• Perinteisistä laihdutuskeinoista ei ole ollut pysyvää apua.
• Ei merkittävää päihde- tai riippuvuusongelmaa
• On motivoitunut elämänmuutokseen.

Mikään muu nykyisin käytössä oleva hoitomenetelmä ei pudota painoa yhtä tehokkaasti kuin lihavuusleikkaus. Painonpudotus 1–2 vuotta leikkauksen jälkeen on keskimäärin 50–75 % ylipainosta. Tutkimusten mukaan lihavuusleikkaus on myös pysyvin hoitomuoto.

Lihavuusleikkauksella on suotuisa vaikutus myös lihavuuden liitännäissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, uniapneaan ja nivelsärkyyn. 

Tulos on riippuvainen siitä, kuinka hyvin onnistut muuttamaan elämäntapojasi. Siksi on tärkeää, että noudatat lihavuusklinikalta saamiasi elämäntapaohjeita.
Onnistumisen kannalta on tärkeää, että käyt sovituilla seurantakäynneillä.


Mahalaukun ohitusleikkaus (gastric bypass)

Mahalaukun ohitus on restriktiivisen (ruuan saantia rajoittavan)- ja malabsortio (imeytymiseen vaikuttavan) menetelmän yhdistelmä.

Mahalaukku pienennetään niin, että jäljelle jää vain pieni, noin kananmunan kokoinen osa mahalaukkua. Ohutsuoli katkaistaan, nostetaan ja yhdistetään uuteen, pieneen mahalaukkuun. Näin pohjukaissuoli ohitetaan ja imeytyminen muuttuu. Loppuosa mahalaukusta jää vatsaonteloon. Tämä "lepoon" jätetyn mahalaukun osan verenkierto säilyy, eikä se esim. "mätäne". Mahalaukun, sekä maksan erittämät ruuansulatusnesteet kulkeutuvat pohjukaissuolta pitkin alemman sauman kautta pidemmälle ohutsuoleen.

Mahalaukun_ohitusleikkaus_gastric bypass.JPG

Painon putoaminen alkaa heti leikkauksen jälkeen kun olet nestemäisellä ravinnolla. On hyvä muistaa, ettei ole mitään virallista painonpudotusaikataulua – kaikki laihtuvat omassa  tahdissaan. Ei ole hyvä laihtua liian nopeasti. Tuolloin voit tuntea itsesi väsyneeksi ja huonovointiseksi. 

Keskimääräinen painonpudotus on n ½ - 1 kg viikossa. Suurin painonpudotus tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana. Tämä riippuu myös lähtöpainosta. Ajoittain paino voi jämähtää paikalleen – tämä on aivan normaalia. Tuolloin voi lisätä liikuntaa jotta kehosi ”polttaisi” enemmän energiaa. On havaittu, että noin kaksi vuotta leikkauksen jälkeen paino alkaa herkästi nousemaan. Tällöin on syytä tarkistaa ruokailutottumuksensa, sekä liikunnan määrä.

Leikkauksen tavoitteena on, että voit paremmin, jaksat enemmän ja elämänlaatusi paranee. Leikkauksen avulla vähennetään sairastumisriskiä lihavuuden liitännäissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, uniapneaan ja sydän- ja verisuonitauteihin. Myös jo puhjenneet liitännäissairaudet saadaan yleensä kuriin. Ihannepainon saavuttaminen ei ole päätavoite. Isoissa tutkimuksissa on todettu, että mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen on odotettavissa n 30 – 35 % painonpudotus lähtöpainosta tai 70 – 75 % pudotus ylipainosta. Noin puolet leikatuista saavuttaa normaalipainon, kun taas toisilla jää jonkinasteinen ylipaino.

Pari prosenttia leikatuista ei saavuta tyydyttävää painonpudotusta, vaikkakin leikkaus tehdään samalla tavalla kaikille. Selvää syytä tähän ei tiedetä, usein syy voi olla, että potilas ei noudata annettuja ohjeita. On hyvä tiedostaa, että painonpudotus on riippuvainen henkilökohtaisista ominaisuuksista ja siitä, kuinka noudattaa leikkauksen jälkeisiä ohjeita ruokailusta ja liikunnasta.

 

Mahalaukun typistysleikkaus ("sleeve")

Mahalaukun typistysleikkaus on restriktiivinen (ruuan saantia rajoittava) leikkaus, jota voidaan käytetään sairaalloisen lihavuuden hoidossa.

Mahalaukku muotoillaan hihamuotoiseksi, tästä myös sen toinen nimi "sleeve gastrectomy". Loppuosa mahalaukusta poistetaan vatsaontelosta. Ns nälkähormonia (greliini) tuottava osa poistetaan ja mahalaukun tilavuus vähenee reilusta 2 litrasta 100 ml:n.

Mahalaukun_typistysleikkaus_sleeve.JPG

Mahalaukun typistysleikkaus auttaa tehokkaasti painonhallinnassa. Entistä pienempi määrä ruokaa antaa kylläisyyden tunteen ja potilaan näläntunne vähenee. Nautitut annokset pienenevät ja nautittu kalorimäärä jää entistä matalammaksi. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio säännöllisen liikunnan kera antaa parhaimman hoitotuloksen.

Sleeve on leikkausmenetelmänä melko uusi, eikä pitkäaikaistuloksia ole vielä saatavilla. On kuitenkin muodostunut käsitys, että ohitusleikkaus olisi mahdollisesti pysyvämpiä tuloksia antava menetelmä.

Mahalaukun kavennusleikkaus on teknisesti helpompi kuin ohitusleikkaus ja sitä voidaankin käyttää ensimmäisen vaiheen leikkauksena erittäin painaville potilaille, joille ohitusleikkaus olisi mahdotonta tai liian vaarallista tehdä. Mikäli tällä leikkauksella ei saada tarpeeksi hyvää laihdutustulosta, voidaan myöhemmin tehdä bypass-leikkaus.

 

Tulokset

 
Leikkauksen tavoitteena on, että voit paremmin ja elämänlaatusi paranee. Tämän lisäksi leikkauksen avulla vähennetään sairastumisriskiä lihavuuden liitännäissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, uniapneaan ja sydän- ja verisuonitauteihin. Jo puhjenneet liitännäissairaudet saadaan yleensä hallintaan. Ihannepainon saavuttaminen ei ole päätavoite. Painonpudotus alkaa heti leikkauksen jälkeen ollessasi nestemäisellä ravinnolla. On hyvä muistaa ettei ole mitään virallista painonpudotusaikataulua – kaikki laihtuvat omassa tahdissaan. Suositeltavaa olisi laihtua maksimissaan 1kg viikossa. Suurempi painonpudotus voi aiheuttaa väsymystä ja heikkoa oloa.

Typistysleikkauksen jälkeen painonpudotus jatkunee noin vuoden ajan ja on keskimääräisesti 60 % ylipainosta. Leikkauspotilaiden seurannassa on todettu painon herkästi lähtevän nousuun kahden vuoden kuluttua leikkauksesta. Uusi mahalaukku voi myös venyä, mikäli annokset ovat liian suuria. Painonhallinnan onnistuminen riippuu omaksutuista uusista elämäntavoista. Ajoittain paino voi jämähtää paikalleen – tämä on aivan normaalia! Silloin olisi hyvä tarkistaa ruokailutottumukset lisätä liikuntaa jotta kehosi ”polttaisi” enemmän energiaa. Älä epäröi ottaa yhteyttä ravitsemusterapeuttiin saadaksesi lisää ohjeita ravinnosta!

Osa leikatuista potilaista ei saavuta tyydyttävää painonpudotusta, vaikkakin leikkaus tehdään samalla tavalla kaikille. Selvää syytä tähän ei ole tiedossa, yleensä syynä on, että potilas ei seuraa annettuja ohjeita. On hyvä tiedostaa, että painonpudotus on riippuvainen henkilökohtaisista ominaisuuksista ja uusien elämäntapojen omaksumisesta. 

 

Lihavuusleikkauspotilaan hoitopolku Eiran sairaalassa

Pääset Eira Lihavuusklinikalle helposti ilman lähetettä ottamalla yhteyttä lihavuusklinikan sairaanhoitajaan joko soittamalla 09 162 0610 tai lähettämällä viestiä lihavuusklinikka@eiransairaala.fi.

Ennen leikkausta tapaat hoitoketjumme asiantuntijat

Saadaksemme kokonaiskuvan terveydentilastasi tapaat ennen leikkausta lihavuusleikkauksiin erikoistuneen kirurgin, sisätautilääkärin, ravitsemusterapeutin sekä klinikan sairaanhoitajan. He kertovat lisää leikkauksesta ja voit samalla esittää heille kysymyksiä. Saat leikkausajankohdan tietoosi jo ensikäynnillä. Leikkausajan pyrimme järjestämään aina juuri sinulle parhaiten sopivana ajankohtana ja tarvittaessa leikkaus järjestyy nopeastikin.


Valmistautuminen leikkaukseen

Ennen leikkausta sinun on noudatettava vähäkalorista ruokavaliota 2-4 viikkoa päästäksesi kirurgin asettamaan painonpudotustavoitteeseen. Se on noin 8-10% lähtöpainosta. Painonpudotus toteutetaan yleensä erittäin niukka- energisellä ruokavaliolla (ENE). Nopean painonpudotuksen seurauksena maksa pienenee, mikä helpottaa tähystysleikkauksen suorittamista.

ENE-ruokavalion/ "pussi"dieetin avulla laihduttaminen voi joskus tuntua työläältä. Ravitsemusterapeuttimme ohjaa ja tukee sinua dieetin toteuttamisessa.

Noin viikko ennen leikkausta klinikan sairaanhoitaja on sinuun yhteydessä. Tarkistamme että kaikki leikkaukseen liittyvät asiat on huomioitu ja olet saavuttanut asetetun painopudotustavoitteen. Olet halutessasi tervetullut myös käymään vastaanotolla vielä ennen leikkausta!

Leikkauspäivä ja kotiutuminen

Leikkauspäivänä saavut sairaalan vuodeosastolle sovittuna aikana. Sairaanhoitaja ottaa sinut vastaan ja valmistelee sinut leikkaukseen. Leikkaus kestää noin 1 ½ tuntia, ja se tehdään nukutuksessa. Mahdollista leikkauksen jälkeistä kipua ja pahoinvointia voidaan helpottaa lääkkeiden avulla.

Veritulpan ja keuhkokuumeen ehkäisemiseksi on tärkeää, että lähdet liikkeelle mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Jo heräämössä sinua kehotetaan nousemaan ja liikkumaan avustettuna. Leikkauksen jälkeen siirryt toipumaan Eiran sairaalan viihtyisälle vuodeosastolle seuraavaan iltapäivään. Vuodeosastolla vointiasi tarkkaillaan ja tapaat vielä lihavuusklinikan sairaanhoitajan ja leikkaavan kirurgin ennen kotiutumista. Heiltä saat tarkat ohjeet, kuinka toimia lihavuusleikkauksen jälkeen.

 
Seurantakäynnit

Leikkaava kirurgi on yhteydessä sinuun noin viikon kuluttua leikkauksesta. Leikkauksen jälkeen tapaat ravitsemusterapeutin ja sisätautilääkärin. Ravitsemusterapeutti ohjaa sinua ravitsemukseen liittyvissä asioissa ja sisätautilääkäri tarkistaa mm. lääkityksesi ajantasaisuuden.


Pitkäaikainen seuranta ja leikkauksen jälkeinen tuki

Vuosittain tulee käydä laboratoriokokeissa ja lääkärin vastaanotolla. Voit käydä laboratoriokokeissa joko Eiran sairaalassa tai esimerkiksi lähimmässä terveyskeskuksessa.

Suosittelemme vuosikontrollia Eiran sairaalassa esimerkiksi sisätautilääkärimme Kirsi Pietiläisen vastaanotolla. Vuosikontrollien tarkoitus on varmistaa, että voit hyvin - eli niistä on tärkeää huolehtia!

Voit missä vaiheessa tahansa varata maksuttoman käynnin lihavuusklinikan sairaanhoitajalle. Tavoitat hänet myös puhelimitse 09 162 0610 tai sähköpostilla lihavuusklinikka@eiransairaala.fi
Pitkäaikainen seuranta on ensiarvoisen tärkeää, ja sitä jatketaan niin kauan kuin on tarpeellista. Leikkauksen tarkoitus ei ole vain laihtuminen, vaan pysyvä painonhallinta!

Olet aina tervetullut käymään vastaanotollamme Eiran sairaalassa. Paikka, jossa sinusta välitetään. Oikeasti!

Lihavuusleikkauksen hinta

Hinta 9385€ 

Hinta sisältää:

 • Leikkausta edeltävät käynnit ravitsemusterapeutin, hoitajan ja leikkaavan kirurgin luona. Käynnin/käyntien yhteydessä selvitetään potilaan sopivuus leikkaukseen.
 • Lihavuusleikkaus Eiran sairaalassa Helsingissä, jonka suorittaa kaksi kokenutta lihavuusleikkauskirurgia
 • Yöpyminen Eiran sairaalan vuodeosastolla, yhden tai kahden hengen huoneessa
 • Leikkaavan kirurgin ja lihavuusklinikan sairaanhoitajan tapaaminen ennen kotiutumista.
 • Leikkauksen jälkeen kirurgin puhelinkonsultaatio.
 • Kuukauden kuluttua jälkitarkastus ravitsemusterapeutin luona
 • Vuoden kuluttua leikkauksesta kontrolli puhelimitse tai sairaanhoitajan tapaaminen

Lisäksi voit sekä ennen leikkausta että leikkauksen jälkeen milloin tahansa olla yhteydessä lihavuusklinikan sairaanhoitajaan.

 

 Hintaan ei sisälly:

 • Yksilöllisesti määrättävät laboratoriokokeet
 • Sisätautilääkäri, lihavuustutkija Kirsi Pietiläisen vastaanotot, jotka ovat tärkeä osa hoidon onnistumista. Näillä käynneillä tilanteesi arvoidaan kokonaisvaltaisesti, lääkitykset tarkistetaan ja saat tietoa onnistumisen tueksi. Nämä käynnit maksetaan vastaanotolta poistuttaessa.
 • Muut mahdolliset lääkärin määräämät tutkimukset (esim gastroskopia)
 • Vuosikontrollit

 

Soita ja kysy lisää, puh 09 162 0610

tai

varaa aika lihavuusklinikan sairaanhoitajan maksuttomalle vastaanotolle
tästä

Lihavuusleikkaukseen päästäksesi et tarvitse erillistä lääkärin lähetettä.


Lainarahoitus

Eiran sairaalassa on mahdollisuus käyttää leikkauksen rahoitukseen Eira Terveystiliä.
Sairaanhoitajan kanssa voi myös keskustella eri rahoitusvaihtoehdoista. Kysy hoitajalta myös mahdollisuudesta saada hoitoavustusta!

Sairauskuluvakuutus

Yhä useammilla on yksityinen sairauskuluvakuutus, mahdollisesti työnantajan kautta. Jos sinulla on yksityinen vakuutus, voit tiedustella vakuutuksen kattavuutta vakuutusyhtiöstäsi.

Kela

Tietyin kriteerein voit saada korvausta Kelalta. 

Plastiikkakirurgia suuren painopudotuksen jälkeen

Suuren painonpudotuksen jälkeen iho kutistuu ja pienenee vastaamaan paremmin kehon uutta pienempää kokoa. Ihon joustavuus ja painonpudotuksen määrä vaikuttavat siihen, kuinka hyvin iho sopeutuu uuteen tilanteeseen. Jotkut potilaat kokevat, että ihoa ja pehmytosia jää liikaa ja he haluavat päästä niistä eroon. 30–60 % huomattavan paljon laihtuneista potilaista hakeutuu hoitoon ihon ylimääräisten pehmytosien poistamiseksi.

Yleensä plastiikkakirurginen arvio tehdään n vuoden kuluttua lihavuusleikkauksesta.

Eirassa leikatut henkilöt sekä LILE:n (Suomen lihavuusleikatut ry) jäsenet voivat varata ilmaisen plastiikkakirurgin konsultaation Eiraan. Varaa aika plastiikkakirurgiselta sairaanhoitajalta!

NYT MAKSUTON SAIRAANHOITAJAN VASTAANOTTO

Varaa aika Eira Lihavuusklinikan sairaanhoitajan neuvontakäynnille helposti nettiajanvarauksesta.

Sairaanhoitajan neuvontakäynti nyt maksutta!
VARAA AIKA
Kysy lisää lihavuusleikkauksista
Nimi
Puhelin
Sähköposti
Viesti