Mikä on Orbera-laihdutusmenetelmä?

Orbera-laihdutusmenetelmä on Suomessa uusi ja ainutlaatuinen tapa hoitaa ylipainoa. Maailmassa on jo yli 300 000 Orbera-potilasta ja menetelmä on tiukkojen amerikkalaisten terveysviranomaisten (FDA) hyväksymä. Keskimäärin potilaat ovat laihtuneet 15 kg puolen vuoden aikana. Nyt tämä menetelmä on saatavilla myös Suomessa.

Orbera-laihdutusmenetelmä on ei-kirurginen hoitomuoto, jossa sinulle asetetaan suun kautta tähystimen avulla ja kevyessä nukutuksessa pehmeä silikonipallo vatsalaukkuun. Pallo täytetään steriilillä keittosuolaliuoksella ja jätetään paikoilleen 6 kuukaudeksi. Tämän jälkeen pallo tyhjennetään ja poistetaan samalla tavalla. Sekä pallon laitto että poisto kestää vain puoli tuntia ja pääset kotiin muutamassa tunnissa.

Orbera_pallo.jpg

Pallolla itsessään ei ole laihduttavaa vaikutusta, mutta se täyttää vatsalaukkua ja antaa sinulle kylläisyyden tunteen. Näin pallo auttaa sinua syömään pienempiä ruoka-annoksia. Nautittu ruoka myös viipyy mahalaukussa kauemmin, joten koet näläntunnetta huomattavasti harvemmin.

Jotta pallolla saavutettu painonlasku olisi pitkäaikainen, Orbera-laihdutusmenetelmä on kokonaisuus, johon kuuluu tarkka seuranta ja vuoden mittainen elämäntapamuutosohjelma.

Tulokset ovat aina yksilöllisiä ja riippuvat sinun motivaatiostasi ja sitoutumisesta sitoutumisestasi pysyvään elämäntapamuutokseen. Pallon mahdollistama laihtuminen antaa kuitenkin ison sysäyksen ja motiivin jatkaa uudella tiellä myös sen poistamisen jälkeen. Uudet ruokailutottumukset yhdistettynä liikuntaan ovat avain hoikempaan ja pitkän päälle terveempään elämään. Siinä Orbera-laihdutusmenetelmä toimii ainutlaatuisena apuna.

Orbera sopii yleensä useimmalle, joka haluaa pudottaa painoaan eri syistä. Se tarjoaa ainutlaatuisen tavan katkaista painonnousu ennen kuin siitä muodostuu vakava terveysriski. Painonlasku vähentää aina liitännäissairauksien riskiä, mutta voi myös lieventää olemassa olevan sairauden oireita kuten uniapnea, 2-tyypin diabetes, korkea verenpaine, nivelvaivat ym. Orberasta voi myös olla suuri apu kun on tarve pudottaa painoa ennen leikkausta (esim. proteesi- tai lihavuusleikkausta) tai mikäli haluaa parantaa raskauden todennäköisyyttä.

Varaa aika maksuttomaan konsultaatioon »

Kenelle Orbera sopii?

Orbera-laihdutusmenetelmä sopii yleensä useimmille, jotka ovat yrittäneet laihduttaa perinteisin keinoin.

Soveltuaksesi Orbera-laihdutusmenetelmään sinun:

 • tulee olla vähintään 18-vuotias
 • BMI (painoindeksi) tulee olla yli 27
 • tulee olla motivoitunut ja valmis sitoutumaan lääketieteelliseen, valvottuun hoitomenetelmään.

Mahdollisia esteitä hoidolle ovat:

 • yli 65-vuoden ikä
 • aikaisempi vatsalaukun leikkaus
 • todettu suuri palleatyrä
 • vakava munuais- maksa- tai keuhkosairaus
 • pitkäaikainen kortisonihoito
 • raskaus
 • vakava ahmintahäiriö
 • muu hoitomenetelmän omaksumiseen vaikuttava psyykkinen ongelma.

Orbera-laihdutusmenetelmän soveltuvuus todetaan kuitenkin aina yksilöllisesti ja päätöksen tekee lihavuuden hoitoon erikoistunut gastrokirurgi. Mikäli Orbera ei ole oikea ratkaisu sinulle, voit myös keskustella lääkäreiden kanssa lihavuusleikkaus-vaihtoehdoista. Lue lisää lihavuusleikkauksista »

Muita Eirassa sovellettavia lihavuuden hoitomuotoja ovat:

 • Ravitsemus- ja liikuntaneuvonta
 • Personal Training
 • Vähäkaloriset dieetit
 • Elämäntapojen muutosohjaus
 • Lääkehoito (potilaille, joiden BMI on vähintään 27).

Lue Eira Lihavuusklinikasta »

 

Orbera-laihdutusmenetelmä Eirassa

Olemme valinneet Orbera-pallon, koska siitä on eniten kokemusta ja tutkittua tietoa maailmassa. Sen ympärille olemme luoneet Orbera-laihdutusmenetelmän, joka pallon asettamisen lisäksi sisältää vuoden mittaisen elämäntapamuutostuen.

Eirassa sinua hoitaa Suomen kokenein lihavuustiimi, johon kuuluvat kirurgi, lihavuuden hoitoon erikoistuneet ravitsemusterapeutti ja sairaanhoitaja sekä anestesialääkäri. Käytössäsi on myös tarvittaessa psykologi, sisätautilääkäri, fysioterapeutti ja psykiatri.

Eira_Lihavuusklinikka_2018-01.jpg

 

Eiran Orbera-laihdutusmenetelmän vaiheet:

 1. Lihavuuden hoitoon erikoistuneen sairaanhoitajan ensitapaaminen ja esitietolomakkeen täyttö
 2. Kirurgin ja ravitsemusterapeutin tapaamiset
 3. Soveltuvuusarvio ja päätös hoidon aloittamisesta, saat samalla yksityiskohtaisen Orbera-laihdutusmenetelmän ohjekirjan tutustumista varten
 4. Orbera-pallon asettaminen
 5. Sairaanhoitajan ja ravitsemusterapeutin ravinto-ohjeet ja tuki pallon ollessa vatsassa 6 kk
 6. Orbera-pallon poistaminen 6 kk:n jälkeen
 7. Ravitsemusterapeutin ja sairaanhoitajan tuki ja seurantavastaanotot 6 kk:n ajan pallon poistamisen jälkeen
 8. Hoitoyhteenveto 12 kk Orbera-pallon asettamisesta.

Orbera-potilaan hoitopolku Eiran sairaalassa

Ennen hoidon aloitusta tapaat hoitoketjumme asiantuntijat

Saadaksemme kokonaiskuvan terveydentilastasi ja motivaatiostasi tapaat ennen toimenpidettä lihavuuden hoitoon erikoistuneen kirurgin, ravitsemusterapeutin sekä klinikan sairaanhoitajan. He kertovat lisää Orbera-laihdutusmenetelmästä ja voit samalla esittää heille kysymyksiä. Toimenpiteen/pallon asetuksen ajankohta sovitaan yhdessä sinun kanssasi, jotta se sopisi aikatauluusi mahdollisimman hyvin.

Valmistautuminen Orbera-pallon laittoon

Pallon asettamista edeltävänä päivänä sinun tulee syödä vain nestemäistä ruokaa. Toimenpidepäivää edeltävän illan klo 24 jälkeen sinun on oltava ravinnotta. Mikäli pallon laitto on illalla, voit aamulla juoda hieman vettä tai esim. mehua. Juomatta on oltava vähintään 6 tuntia. Näin varmistetaan, että vatsalaukkusi on tyhjä toimenpiteeseen tullessa ja toimenpide saadaan turvallisesti suoritettua.

Nukutuslääkäri soittaa sinulle ennen toimenpidettä ja kertoo, mitkä käytössäsi olevat lääkkeet voit ottaa toimenpideaamuna. Määrätyt lääkkeet, sekä toimenpidettä varten kirurgin määräämät lääkkeet saat ottaa pienen vesitilkan kanssa.

Toimenpidepäivä ja kotiutuminen

Toimenpidepäivänä saavut sairaalan toimenpideyksikköön sovittuna aikana. Sairaanhoitaja ottaa sinut vastaan ja valmistelee sinut toimenpiteeseen. Itse toimenpide kestää alle puoli tuntia, jonka jälkeen saat levätä tarkkailuhuoneessa 1–2 tuntia.

Kun vointisi on hyvä ja saat juotua nesteitä, sinut kotiutetaan. Ennen kotiin lähtöä käymme vielä kanssasi tarkkaan läpi kotihoito-ohjeet, lääkitykset ja ruokailun.

Ensimmäisten päivien aikana olemme sinuun yhteydessä varmistaaksemme, että vointisi on hyvä. On tavallista, että ensimmäisten päivien aikana ilmenee pahoinvointia, oksentelua, happamia röyhtäisyjä ja vatsakramppeja. Nämä eivät ole oireita vakavammasta ongelmasta, vaan siitä, että vatsalaukku ei ole vielä tottunut palloon. Yleensä oireet väistyvät 2–3 päivän kuluttua. Pahoinvointi ja muut mahdolliset tuntemukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja voivat joissain harvoissa tapauksissa kestää pidempäänkin.

Mahdolliset komplikaatiot

Komplikaatiot ovat harvinaisia ja mikäli sinulla on kysyttävää voit milloin tahansa olla yhteydessä Eiran sairaalaan, päiväsaikaan sairaanhoitajaan ja muina aikoina vuodeosastoomme, joka on avoinna 24/7. Meille on tärkeää, että koet olosi turvalliseksi koko prosessin ajan.

0-6 kk

Tänä aikana olet säännöllisesti yhteydessä sairaanhoitajaan ja ravitsemusterapeuttiin, jotta saisit mahdollisimman hyvän tuen laihtumisellesi ja elämäntapamuutokseesi.

6-12 kk

Ennen 6 kuukauden täyttymistä sovitte sairaanhoitajan kanssa Orbera-pallon poistoajankohdan ja käytte läpi toimenpiteeseen liittyvät paasto- ym. ohjeet. Poisto tapahtuu samalla tavalla kuin pallon asettaminen.

Seuraavien 6 kuukauden aikana tavoite on jatkaa saavutetulla polulla kohti uutta elämäntapaa ruokailutottumusten ja liikunnan suhteen. Eiran sairaanhoitaja ja ravitsemusterapeutti tukevat sinua elämäntapamuutoksessasi. 12 kuukauden jälkeen tapaat vielä sairaanhoitajan hoitoyhteenvetoa varten. Samalla kuulemme mielellämme kokemuksistasi.

Elämä Orbera-pallon kanssa

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen voit elää melko lailla ”tavallista” elämää. Ensimmäiset päivät pallon laiton jälkeen voivat olla hankalia ja usein esiintyy pahoinvointia ja vatsakramppeja. Elimistö ei ole vielä tottunut vieraaseen esineeseen vatsalaukussa.

Ensimmäisellä viikolla noudatat tarkasti saamiasi ruokailuohjeita. Tuolloin nautitaan nestemäistä ravintoa, esim. vellejä, piimää, juotavaa jogurttia, teetä, kahvia, sokerittomia mehuja. Saat tarkat ohjeet ohjekirjastamme.

Hiljalleen siirrytään ”paksumpaan” ruokaan ja kolmannesta viikosta lähtien voit nauttia tavallista, terveellistä ruokaa. Annoskoot jäävät pieniksi, koska pallo vie vatsalaukusta ison tilan. Näin nautittu energiamäärä jää pieneksi ja paino putoaa.  Myös ruuan ravintoarvoihin on hyvä kiinnittää huomiota, jotta saat kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Saat tähän apua ravitsemusterapeutiltamme! Pallo ei laihduta, vaan muuttuneet ruokailutottumukset!

Liikunnan harrastus on suositeltavaa. Kevyttä liikuntaa saa harrastaa heti. Pari viikkoa tule välttää rajuja vatsalihasliikkeitä. On todettu, että säännöllisesti liikuntaa harrastavat laihtuvat 12 % enemmän, kuin liikkumattomat.

Koko pallon vatsassa oloajan syöt happosalpaajalääkkeitä. Saat myös reseptin pahoinvointilääkkeistä mahdollisen huonovointisuuden varalle. Opastamme sinua lääkkeiden käytössä ja voit aina soittaa sairaanhoitajallemme, jos sinulla on jotain kysyttävää!

Orbera-laihdutusmenetelmän hinta

Hinta 4 495 €

Hinta sisältää:

 • Hoitoa edeltävät käynnit ravitsemusterapeutin ja leikkaavan kirurgin luona (Huom! Nämä käynnit maksetaan käyntien yhteydessä ja ne vähennetään kokonaishinnasta, jonka jälkeen ennakkolasku lähetetään kotiin.)
 • Käynti sairaanhoitajan vastaanotolla
 • 2 tähystystoimenpidettä kevyessä nukutuksessa (pallon asettaminen ja poistaminen)
 • Orbera-pallon ja toimenpiteisiin liittyvät lääkkeet
 • Vuoden mittaisen elämäntapamuutostuen, joka pitää sisällään seurantasoitot/vastaanottokäynnit 2 kuukauden välein sekä ravitsemusneuvonnan
 • Mahdollisuuden olla yhteydessä lihavuusklinikan sairaanhoitajaan milloin tahansa vuoden aikana
 • Hoitoyhteenvedon 12 kk jälkeen.


Hintaan ei sisälly:

 • Yksilöllisesti määrättävät mahdolliset laboratoriokokeet tai tähystyksessä tarvittaessa otettavat koepalat
 • Lääkärin määräämät lääkkeet
 • Muut kuin yllä mainitut vastaanottokäynnit tai kontrollit.

Soita ja kysy lisää, p. 09 162 0610 tai varaa aika Lihavuusklinikan sairaanhoitajan maksuttomalle vastaanotolle TÄSTÄ.

Orbera-laihdutusmenetelmä ei vaadi erillistä lääkärin lähetettä.


Lainarahoitus

Eiran sairaalassa on mahdollisuus rahoittaa Orbera-menetelmä Eira Terveystilillä.
Sairaanhoitajan kanssa voi myös keskustella eri rahoitusvaihtoehdoista.

Sairauskuluvakuutus

Yhä useammilla on yksityinen sairauskuluvakuutus, mahdollisesti työnantajan kautta. Jos sinulla on yksityinen vakuutus, voit tiedustella vakuutuksen kattavuutta vakuutusyhtiöstäsi.

Kela

Laihdutuspallohoidosta ei myönnetä Kela-korvausta.

Nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan vastaanotto!

Varaa aika Eira Lihavuusklinikan sairaanhoitajan neuvontakäynnille helposti nettiajanvarauksesta.
Lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynti nyt maksutta!
Seuraavat vapaat ajat
ke 2.1.
09:00
1 h 0 min
Juvonen Erja
Sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
ke 2.1.
10:00
1 h 0 min
Juvonen Erja
Sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
ke 2.1.
11:00
1 h 0 min
Juvonen Erja
Sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat

"MONI SYÖ HUOMAAMATTAAN LIIKAA", kertoo lihavuustutkija

Lue lihavuustutkija, lääkäri ja professori Kirsi Pietiläisen  haastattelu lihavuuden syistä, hoitomuodoista ja uudesta Orbera-laihdutusmentelmästä.

 

LUE LISÄÄ
Eiran sairaalan Orbera-tiimi
Carpelan-Holmström Monika Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Juuti Anne Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Saarinen Tuure Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Scheinin Tom Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Harjula Raisa Ravitsemusterapeutti Varaa aika
Hölttä Marianna Ravitsemusterapeutti Varaa aika
Juvonen Erja Sairaanhoitaja Varaa aika
Pietiläinen Kirsi Sisätautien erikoislääkäri, lihavuustutkija
Sundell Laura Sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Hinnasto
Orbera-laihdutusmenetelmä
Hinta  Eiran Terveystili*
Orbera-laihdutusmenetelmä
4495 €
381,50 €/kk

Orbera-laihdutusmenetelmään sisältyy:

 • Hoitoa edeltävät käynnit ravitsemusterapeutin ja leikkaavan kirurgin luona (Huom! Nämä käynnit maksetaan käyntien yhteydessä ja ne vähennetään kokonaishinnasta, jonka jälkeen ennakkolasku lähetetään kotiin.)
 • Käynti sairaanhoitajan vastaanotolla
 • 2 tähystystoimenpidettä kevyessä nukutuksessa (pallon asettaminen ja poistaminen)
 • Orbera-pallon ja toimenpiteisiin liittyvät lääkkeet
 • Vuoden mittaisen elämäntapamuutostuen, joka pitää sisällään seurantasoitot/vastaanottokäynnit 2 kuukauden välein sekä ravitsemusneuvonnan
 • Mahdollisuuden olla yhteydessä lihavuusklinikan sairaanhoitajaan milloin tahansa vuoden aikana
 • Hoitoyhteenvedon 12 kk jälkeen.
   
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € ja Kanta-maksu 0,95 €.
*Laihdutusmenetelmän hinta Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n korottomalla osamaksulla (sisältää tilinavausmaksun ja -käsittelymaksut yht. 83 €).
Kysy lisää Orbera-laihdutusmenetelmästä
Nimi
Puhelin
Sähköposti
Viesti