Silmälasit hankaloittivat elämää

Sain silmälasit jo yläasteella, ja olen aina käyttänyt rinnakkain silmälaseja ja piilolinssejä. Minulla oli kuitenkin taipumusta kuivasilmäisyyteen, joten käytin piilolinssejä lähinnä urheillessani. 

Kun vahvuuksia alkoi olla lähemmäs miinus neljä molemmissa silmissä, alkoi elämä vähän hankaloitua. Aamulla ensimmäisenä oli pakko etsiä silmälasit, ennen kuin pystyi tekemään mitään. Sekin oli hirveän hankalaa, että kun lähti suoraan töistä urheilemaan, piti aina varmistaa, että on mukana silmälasikotelo, piilolinssit ja nesteet, kertoo Maiju arjestaan ennen silmien laserleikkausta.

Kun sitten menin vihdoin silmien laserleikkaukseen, olin ehtinyt haaveilla pääseväni eroon silmälaseista jo kymmenen vuoden ajan.

 

Leikkausmenetelmät ovat kehittyneet valtavasti

Perehdyttyäni eri leikkaustekniikoihin, päädyin SMILE-menetelmään. Se on uusinta tekniikkaa ja siinä kuivasilmäisyyden riski on kaikista pienin, sillä sarveiskalvon pinta säilyy lähes koskemattomana.

Minulla oli ollut puutteellista tietoa leikkausmenetelmistä. En tiennyt, että ne olivat kehittyneet niin valtavasti. Kävi ilmi, että minulla oli ollut myös aivan väärä mielikuva leikkauksen hinnasta. SMILE-leikkaus maksoi alle kolmanneksen siitä, mitä olin luullut.

 

Leikkaus oli uskomattoman nopea

Varasin ajan optikon tekemään esitutkimukseen. Tutkimus kesti noin tunnin ja silmät tutkittiin todella tarkasti. Tutkimuksesta sain tietoa silmieni terveydestä ja optikko kertoi eri leikkausvaihtoehdoista ja SMILE-menetelmä sopi hyvin minun silmille. 

Itse leikkausta odotin innostuneena, vaikka se vähän jännittikin. Ensin silmiini laitettiin puuduttavia tippoja. Puudutuksen ansiosta silmäni eivät tunteneet mitään. Minun piti vain katsoa laitteessa näkyvää valoa, kun kirurgi jutteli rauhoittavalla äänellä.

Oli uskomatonta, miten nopea leikkaus oli. Vain muutamia sekunteja per silmä. Ei siinä ehtinyt hermoilla tai oikeastaan edes ajatella mitään. 

Uusimman SMILE-lasertekniikan myötä leikkaustulokset paremmat kuin koskaan aiemmin

"Silmien laserleikkauksen vaikutus perustuu sarveiskalvon muodon muuttamiseen. Likinäköistä silmää loivennetaan, jolloin kuva piirtyy ilman silmälaseja oikeaan paikkaan tarkan näkemisen alueelle. Leikkaus on nopea ja uusimmalla lasertekniikalla tehtävien SMILE-laserleikkausten tulokset ovat paremmat kuin koskaan aiemmin", kertoo, silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Petri Oksman.

 

Huikeaa, että näkee ilman laseja!

Leikkauksen jälkeen silmät olivat hieman sumeat, mutta tajusin heti, että näen tosi tarkasti kauas. Näkökykyni oli ihan erilainen.

Pintaviilto, joka silmään tuli, oli minimaalisen pieni. Se parani itsekseen parissa päivässä. Illalla silmät olivat valonarat ja vuotivat vettä, mutta sekin meni parissa tunnissa ohi. Leikkauksen jälkeisen illan ja yön ajan käytin suojalaseja, etten vahingossa koskisi silmiini. Noin 2 viikon ajan käytin antibioottisilmätippoja.

Leikkausta seuraavina päivinä oli jo huikea olo, kun näki niin tarkasti. Leikkauksen jälkeen sain suojalasit, joita käytin leikkauksen jälkeen illalla ja seuraavan yön. Laseja pidetään, jotta silmiä ei turhaan hiero heti leikkauksen jälkeen. Kävin leikkauksessa perjantaina iltapäivällä, ja maanantaina olin jo normaalisti töissä.

 

Elämä on nyt paljon helpompaa

Leikkauksen vaikutus näkyy kyllä arjessani. Meillä on pieni vauva, ja olen miettinyt, miten hankalaa olisi, jos jokaisen yöheräämisen yhteydessä pitäisi etsiä silmälasit. Tai miten lasit olisivat tiellä, kun vauva olisi sylissä ja yrittäisi tarttua niihin.

Elämä on hurjan paljon helpompaa! Töistä voi lähteä suoraan lenkille tai salille eikä tarvitse miettiä, ovatko kaikki tarvikkeet mukana. Talvella ei ole huurtuvien lasien ongelmaa ja matkustaminen on helpompaa. Silmätippojenkin käyttö on vähentynyt leikkauksen myötä, kun ennen jouduin käyttämään niitä jatkuvasti

Silmien laserleikkaus on ollut yksi parhaimmista tekemistäni päätöksistä. Sen jälkeen oli fiilis, että olisihan tämän voinut aikaisemminkin tehdä. En vain tiennyt, kuinka vaivaton leikkaus on ja miten nopeasti siitä toipuu.

 

Toimittajana Anni Kemppainen

Kiinnostuitko laserleikkauksesta?

Eiran sairaalassa silmien laserleikkaukset tehdään uusimmalla SMILE-tekniikalla.

Lue lisää ja/tai varaa aika optikon esitutkimukseen, jossa selvitetään sinulle paras leikkaustekniikka.

Optikon esitutkimus nyt  maksutta!

Katso ajankohtaiset tarjoukset ja lue lisää