SILMÄTULEHDUS EI LÄHTENYT MILLÄÄN POIS

Minulla oli kesällä silmätulehdus, joka ei meinannut millään lähteä pois, vaikka otin kolmea erilaista antibioottisilmätippaa. Olin myös pitkään ihmetellyt, miksi silmäni ovat usein turvonneet ja roskaisen tuntuiset. Lopulta lääkäri totesi, että minulla on Meibomin rauhasten toimintahäiriö, joka aiheuttaa ylä- ja alaluomien turpoamista ja kuivasilmäisyyttä.

 

KUIVASILMÄISYYS HAITTASI TYÖTÄNI ESIINTYVÄNÄ IHMISENÄ

Kyllähän se kuivasilmäisyys haittasi elämässä. Varsinkin syksyisin, kun lämmitykset laitetaan päälle ja ulkona on viimaa, silmäni olivat arat ja vuotivat ja niiden reunat alkoivat punoittaa. Totta kai se haittasi työtäni esiintyvänä ihmisenä. Ei ole kivaa, että silmät ovat jatkuvasti punaiset ja turvonneet, kun olen televisiossa.

Olin yrittänyt hoitaa silmiäni kotikonstein, mutta se oli työlästä ja vei paljon aikaa. Olin myös syönyt omega- 7-kapseleita, joista pitäisi olla hieman apua. Silmätipatkin auttoivat jonkin verran, mutta niitä pitäisi sitten laittaa koko ajan. Toivoin vaivaani pitkäaikaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa hoitoa.


HOITO LÖYTYI ONNEKSI LÄHELTÄ

Sain tietää Thermoflo-hoitolaitteesta, joka on tehokas apu kuiviin silmiin. Tiesin, että laitteita on Ruotsissa, ja kysyin maahantuojalta, löytyisikö niitä Suomestakin. Kuulin, että Eiran sairaalaan oli juuri hankittu Suomen ensimmäinen laite, mikä oli minulle helsinkiläisenä loistava uutinen. Thermoflo-laitteella hoito on nopeaa ja helppoa, sillä se vaikuttaa Meibomin rauhasiin tehokkaasti.

Kuivasilmatutkimus_Tunna_600x450.jpg

Aluksi minulle tehtiin Eiran sairaalassa kuivasilmätutkimus. Siitä kävi ilmi, ettei minulla ollut kyynelnesteessä juuri ollenkaan öljyä, jota siellä normaalisti pitäisi olla. Se johtuu juuri Meibomin rauhasten toimintahäiriöstä. Kyynelnestettä kyllä on, mutta se ei ole öljyistä.

 

HOITO OLI ERITTÄIN MIELLYTTÄVÄ JA NOPEA

Tutkimuksen jälkeen kävin Thermoflo-hoidossa kolme kertaa. Itse hoito on erittäin miellyttävä. Siihen melkein nukahtaa! Ensin luomille laitetaan geeliä, ja sitten luomia hierotaan. Se tuntuu lämpimältä ja mukavalta. Hoito tuntuu enemmänkin hemmotteluhoidolta kuin operaatiolta. Se on myös nopea, yksi hoitokerta kestää yleensä 10–15 minuuttia.


ENÄÄ EN OLE JOUTUNUT AJATTELEMAAN SILMIÄNI

Ensimmäisen hoidon jälkeen näköni oli hieman utuinen noin viiden minuutin ajan, mutta jo illalla silmäni näyttivät suuremmilta ja valkoisemmilta. Turvotus ja punoitus olivat helpottaneet ja katse oli selvästi kirkastunut. Viikko ensimmäisen hoitokerran jälkeen kyynelneste tarkastettiin uudelleen ja huomattiin, että öljyä oli jo enemmän. Hoito oli siis heti alkanut vaikuttaa rauhasiin.

Hoidon teho näkyi kerta kerralta selkeämmin. Kolmannen kerran jälkeen näin eron entiseen jo todella selvästi, ja vaikutus on pysynyt. Silmäni eivät enää punoita alareunoilta eivätkä ole turvonneen näköiset.

Kolmisen viikkoa viimeisen hoitokerran jälkeen tajusin positiivisen asian: en ole ajatellut silmiäni ollenkaan, mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat voineet tosi hyvin. Eihän ihminen, jolla ei ole ongelmia silmien kanssa, joudu ajattelemaan silmiään normaalisti.

Vaikka nyt on ollut ulkona viimaa ja sisällä lämpöpatterit täysillä, silmäni eivät ole vuotaneet eikä minun ole tarvinnut siristellä, kuten yleensä aina aikaisemmin. Kuivasilmäisyys on ikävä ja krooninen vaiva, mutta Thermoflo-hoito helpottaa ja sen vaikutus on pitkäaikainen.

 

TARVITSEN SILMIÄNI NIIN KAMERAN EDESSÄ KUIN TAKANAKIN

Hoidosta jäi kokonaisuutena tosi hyvä fiilis. Aluksi epäilin, onko siitä apua, kun ensimmäisen ja toisen hoitokerran jälkeen vaikutukset hälvenivät ensimmäisen päivän aikana. Mutta kolmannen kerran jälkeen olen vakuuttunut. En tosiaan ole ajatellut silmiäni ollenkaan, mikä on minulle kaikista isoin osoitus hoidon tehosta.

Tarvitsen silmiäni sekä kameran edessä, että kameran takana olemiseen jatkuvasti. Siksi ne ovat minulle niin tärkeät. Silmieni saumaton pelaaminen ja kirkas katse ovat minulle tärkeitä.

Potilaan kokemus Thermoflo-kuivasilmähoidosta. Toimittajana Anni Kemppainen.

Kiinnostuitko uudesta hoidosta kuivasilmäisyyteen?

Eiran sairaalasta ensimmäisenä Suomessa uusi ja tehokas menetelmä kuivasilmäisyyden hoitoon, Thermoflo-lämpöhoito.

Hoito alkaa kuivasilmäisyyteen erikoistuneen optikon kuivasilmätutkimuksella.

Lue lisää ja varaa aika tutkimukseen. 

Lue lisää